Hogyan használjam?

Tradicionálisan az esszenciális olajok bizonyos alkalmazási módját részesítették előnyben, vagy használták kizárólagosan. Az esszenciális olajok kutatása, a fejlődés folyamatos, a felhasználási módokkal kapcsolatos tudás is egyre gyarapszik. Mindegyik alkalmazási módszer, beleértve az aromás, helyi és belső használatot, biztonságos, ha megfelelően használják. Egy vagy több alkalmazási módszer használható az érzelmi és fizikai felhasználásoknál, az esszenciális olajok széles körénél. Használhatóak önálló olajként, vagy összetett keverékekben a három módszer valamelyikével.

Aromásan

A szaglás érzékelés egy eszköz, amely erőteljes fiziológiai, mentális és érzelmi választ válthat ki. Az esszenciális olajokat gyorsan elnyeli a szaglóreceptorok, amelyeknek direkt kapcsolata van a limbikus rendszerhez a szaglóidegen keresztül. A limbikus rendszer az agy egyik része, ami számos funkciót támogat, beleértve a szaglást, érzelmeket, viselkedést és memóriát. Emiatt az esszenciális olajoknak különösen erőteljes hatásuk van az aromás felhasználás során. 

Néhány esszenciális olajnak felemelő, élénkítő hatása van, míg mások nyugtatóan hatnak. Szétszórás (porlasztás) az egyik legegyszerűbb módszer az esszenciális olajok aromás felhasználására. A diffúzerek, amik hideg vizet, vagy levegőt alkalmaznak ideálisak. Az esszenciális olajok aromás használata nem igényel speciális eszközt.

Ugyanazt az egészségügyi előnyt éri el, ha egyszerűen tesz néhány csepp olajat a tenyerébe, aztán összeérintve a tenyerei élét az orra köré borítja a kezeit és mélyen belélegzi az olajok illatát.

További aromás felhasználás az esszenciális olajoknak

 • Tegyen olajat egy pamut golyóra és tegye az autója szellőzőjébe.
 • Keverjen össze olajat vízzel egy szórófejes üvegben és fújja a bútorokra, szőnyegre, vagy ágyneműre.
 • Adjon olajat a szennyes halomhoz, vagy a vasaló deszka huzathoz.
 • Használja házi felülettisztítóként.

Helyi felhasználás

A helyi felhasználás nagyon hatékony megoldás az olajok használatára. Mivel az esszenciális olajoknak kis molekulasúlyuk van, jól oldódnak zsírsavakban, könnyen áthatolnak a bőrön. Ha felszívódtak, a kezelt területen maradnak a helyi előnyök érdekében.

Bár az esszenciális olajok könnyen felszívódnak, van több módszer is, amivel javítható a felszívódás. Egy könnyed masszázs javítja a vérkeringést az érintett területen, cserébe gyorsabb lesz a test többi részébe való eljutása az olajoknak. Hordozó olaj használata is növelheti a felszívódást különösen a száraz, vagy pihés bőrfelületen segít hidratálni a bőrt és lassítani az olaj párolgását.

A bőr érzékenység kifejlődése valószínűségének csökkentésére, különösen fiatal, vagy érzékeny bőr esetén, javasoljuk, hogy használjon hordozó olajat (mint a Frakcionált kókuszolaj), hogy feloldja az erősebb olajokat, amikor első alkalommal használja. A javasolt oldási arány tipikusan egy csepp esszenciális olaj három csepp hordozó olajhoz.

Mindig javasolható, hogy több kisebb adagot használjon a nap során egy nagyobb dózis helyett. Kezdje a legkisebb adaggal (1-2 csepp). A helyi alkalmazást ismételje 4-6 óránként szükség szerint. Mivel mindenki egyedi a dózis egyénenként változó a méret, életkor és az általános egészségi állapot szerint.

Előnyös területek ahol az esszenciális olajok alkalmazhatók

 • Nyak
 • Homlok és halánték (ne túl közel a szemekhez)
 • Mellkas és alhas
 • Karok, lábak, fenék és lábfej

További hatékony módok a helyi alkalmazásra

 • Adjon pár csepp olajat a forró fürdőhöz
 • Készítsen egy meleg, vagy hideg borogatást, úgy hogy beáztat egy törölközőt, vagy ruhát vízben, hozzáadja az esszenciális olajat, majd ráhelyezi a kívánt területre.
 • Adjon olajat a testápolóhoz, vagy hidratálóhoz, aztán kenje a bőrére.

Elkerülendő érzékeny területek

 •  Az arc egyes részei, mint a szemek körüli bőr
 • Szemek és belső fül
 • Töredezett, sérült bőr

Belsőleg

Némelyik esszenciális olajnak gazdag kulináris történelme van és használható étrend kiegészítőként, számos egészségügyi állapot támogatására. Amikor fahéjat szór az ételére, vagy iszik egy kis borsmenta teát, vagy friss bazsalikom levelet ad a spagettijéhez, akkor gyakorlatilag illó aromás esszenciális olaj alkotórészeket fogyaszt.

Az esszenciális olajoknak számos egészségügyi előnye van és emellett étel ízesítő és aromás tulajdonságai. Amikor a koncentrált formájukban vannak, akkor az esszenciális olajok étrend kiegészítőként használhatók több erős egészségügyi előnnyel. A belső használat nagyon biztonságos és hatékony módja a felhasználásnak a szervezetünkben végbemenő összetett fiziológiai hatásai miatt.

Ha belsőleg használjuk, akkor az esszenciális olajok közvetlenül a vérbe jutnak az emésztő traktuson keresztül, a vérrel pedig eljutnak az egész szervezetbe. Az esszenciális olajok zsíroldékonyak, így könnyen eljutnak a különböző szervekbe, beleértve az agyat is. Aztán, mint minden dolog, amit elfogyasztunk az esszenciális olajat metabolizálja a máj és más szervek, majd kiválasztja őket a szervezet.

Az esszenciális olajok felépítése rendkívül összetett. Minden összetevő a biokémiai tulajdonságok összetett halmazával rendelkezik, amelyek különböző képen hatnak a sejtekre és szervekre. Bár ezt a hatásmehanizmust nem teljesen értjük a pozitív hatást igazolták. A szervezet mindenesetre csak a megfelelő mennyiségű esszenciális olajat használja fel.

A megfelelő címkén szereplő adagot és más professzionális útmutatókat szigorúan be kell tartani a mérgezés elkerülése érdekében.

A belső használat hatásos  módszerei

 • Használja az olajokat ételreceptekben. Váltsa ki velük a friss és száraz gyógynövényeket és fűszereket.
 • Figyeljen rá, hogy az esszenciális olajok sokkal erősebbek, mint a száraz és friss gyógynövények és fűszerek, nagyon kis adagokkal indítson.
 • Az erősebb olajokat jobb, ha fogpiszkálóval adagolja (süllyessze egy tiszta fogpiszkáló végét az olajba, aztán adja az ételhez) cseppentés helyett.
 • Adjon esszenciális olajat vízhez, turmixhoz, tejhez, teához és más italokhoz.
 • Vegye be az esszenciális olajokat kapszulában, vagy adjon egy kicsit almaszószhoz, vagy joghurthoz.

Meg akarod tudni, hogyan lehet beszerezni biztonságosan alkalmazható esszenciális olajokat és hogyan kell használni azokat?

Lépj kapcsolatba velem és segíteni fogok ebben >>