Az élet értelmének keresése

Logoterápia szerint az alapvető motivációnk ez. Az élet értelmének keresése.

Tanulmányaim során már számos kérdésemre kaptam választ. A következő ez volt. Az élet értelmének keresése…. És ha nem is választ, de egy struktúrát kapott ez a gondolatom is…. Miért is élünk? Mit keresünk itt? Miért vagyunk hajlandóak feláldozni sok mindent egy-egy célért? Tűzön-vízen keresztül?…..

Viktor L. Frankl szerint azért vagyunk hajlandóak túlélni a fájdalmas élményeket, mert hisszük, hogy az életünkben ennek értelme van.  Szabad akaratunk van, ami abban segít nekünk, hogy hogyan viszonyulunk ezekhez a fájdalmas élményekhez. Mindig van választásunk!

Választhatjuk, hogy „beledöglünk”, választhatjuk, hogy megkeressük azt, hogy hogyan segít minket ez a helyzet? Miben támogat? Miben erősít? Mire akar rámutatni?

Ha ezt nem vagyunk képesek magunkba integrálni, akkor léphet fel a : Noogén neurózis: ÜRESSÉG: vagyis, frusztrációból, a jelentés hiányából, az értékek hiányából és konfliktusából keletkezik. Az értelem hiánya is ürességet okoz.

Hm….és itt jutott eszembe az, hogy lépten, nyomon, mostanában arról olvasok, hogy értékválság van, hogy a fiatalok nem találják azt, ami mentén szívesen élnék az életüket, üresek, frusztráltak…. pont erről beszélt Frankl is….. Mindig van választásunk!! Az értékválság is bennünk keletkezett, mi tudjuk helyre hozni, és mi tudunk újra jelentést adni az értékeknek, és mi tudjuk újra az értékeknek megadni azt, hogy értékek legyenek. J Kinek mi az érték, ugye? ……

A logoterápiának a célja, hogy ezt a frusztrációt legyőzze. A gyógyulás pedig abban áll, hogy az élet jelentését megtaláljuk.

Célkitűzése: Annál inkább önmagunk vagyunk, minél inkább felülmúljuk önmagunkat, és elfelejtjük önmagunkat.

Zseniális! Te érezted már azt, hogy annyira belefeledkeztél egy-egy könyvbe, jegyzetelésbe, írásba, sportba, zenélésbe, rajzolásba, festésbe?(ált.jobb agyféltekés tevékenységekbe)……észre sem vetted, de elrepült az idő?….  nah, ez az. Ez az, amikor túlmutat rajtad, amikor nem érzed önmagad, amikor kitágul a tered, kitágul önmagad határa…. (EGY-s-ÉG élményed lehetett közben.) Gyógyulsz!!! Észre sem veszed, gyógyítod magad.

A hivatásod megtalálása is túlmutat rajtad.  

Ez történhet egy mű alkotása közben, egy tapasztalat vagy valakivel való találkozás révén, vagy a szenvedéssel szembeni magatartásunk által.

Ez a szép ebben. Mindannyian egyek vagyunk. Tanítjuk egymást. Amire éppen szüksége van a másiknak. Amit éppen meg kell látnia. Mert, egymásnak mondhatunk olyan mondatokat, amivel a másik helyre tud rakni önmagában egy éppen kritikus helyzetet, vagy egy kérdésére éppen te tudsz  neki megoldást adni…. ezek nem tudatosak…. csak vannak, csak jönnek, csak kapjuk őket.

És ami nekem a megvilágosodást adta: A szenvedésre való reakciónk is pont azt szolgálja, hogy milyen emberekké válunk – JELLEM formálás…. és, a „Teher alatt nő a pálma” kifejezés is innen ered, akár testi, lelki, szellemi síkról beszélünk. Mind a hármat rendkívüli módon formálja, erősíti, és csiszolja ahhoz, hogy minél jobbak legyünk nap, mint nap.  A teher, az erő kifejtése, amire szokták mondani, hogy lépj ki a komfortzónádból, vagyis ennek az elhagyása tud magasabbra emelni, magasabbra dobni.

Az én életemben is megjelent mind a 3 szint, és mindannyiszor tapasztaltam, hogy a test terhelése, és túlfeszítése is mit tud eredményezni, a szellem túltanulása is, amikor már azt hittem, hogy nincs tovább, nem tudok befogadni többet, és a lélek fájdalmai, mélységei is milyen szintekre képesek elvinni. Ezen tapasztalásoknak köszönhetően majd egy sokkal magasabb szintre érkeztem. Ezeknek köszönhetem azt, ahol most vagyok.

A kulcs: hagyni, befogadni, tanulni belőlük, majd elengedni, és menni tovább, az újabb kihívás felé. Igy tudunk egyre konstruktívabbakká, egyre innovatívabbakká válni.

CSAK EZEK ADHATJÁK A BELSŐ BÉKÉT.

A Felelősségen a fókusz! Az egyén felelőssége.

Nos, a felelősséget sem szabad elfelejteni.

Szabad akaratunk van, igen… szabad választásunk.

Ahhoz viszont önismeret kell, hogy tudjam, én vagyok a felelős azért, ami velem történik, amiben vagyok, amit kapok az élettől. Ha kifelé mutogat az ember, 3 ujja mindig visszanéz rá. 

(Ha szeretnél elmélyülni Viktor L.Frankl munkásságában, egy közérthető könyvét el tudod olvasni, ami jól tükrözi a szemlélet módját: Mégis mondj igent az életre! )

Biró Lili